torstai 26. toukokuuta 2016

VÄRIAVARUUDET

RGB-väriavaruus tarkoittaa väritilaa, jossa kaikki värit muodostuvat sekoittamalla punaisen (R), vihreän (G) ja sinisen (B) värisiä valoja. Additiiviseksi kutsutaan tällaista värillisiä valoja yhdistelevää värimallia, mikä on vastakohta esim. painotekniikassa käytetylle substraktiiviselle (CMYK) värimallille, joka vähentää värejä valosta. Lopputulos on sitä vaaleampi, mitä enemmän valoa.


RGB-väriavaruutta käytetään esim. puhelimissa,  televisioissa, tietokonenäytöissä sekä digi- ja videokameroissa. Näitä additiivisia perusvärejä sekoittamalla (vaihtelemalla valojen voimakkuutta) muodostuu kaikki värit, joita laite pystyy toistamaan.

CMYK-väriavaruus tarkoittaa niitä värejä, joita käytetään valokuvia ja piirrustuksia tallennettaessa, esitettäessä, tulostettaessa ja painettaessa. Se perustuu syaanin (C), magentan (M), keltaisen (Y) ja mustan (K) musteen sekoittamiseen pieninä pisteinä paperilla. Musteet toimivat suodattaen paperista heijastuvasta valkoisesta valosta päävärejä. Tähän perustuu värien tulostaminen ja painaminen. 

Kun CMYK-värejä käytetään painamiseen, puhutaan yleensä neliväripainosta. Värien voimakkuutta säädellään rasteripisteillä, joiden koko ja tiheys vaikuttavat lopulliseen sävyyn. Se mahdollistaa miljoonia erilaisia sävyjä, vaikka ihmissilmä erottaa paperille painetuista väreistä max. joitakin tuhansia. Lopputulos on sitä tummempi, mitä enemmän värejä on käytetty. 

HEX värikoodit tarkoittavat kuusinumeroisia koodeja, joilla värit merkitään (#000000) tietotekniikassa ja ohjelmoinnissa. Hexiä
 käytetään siis värien määritykseen. Kaksi ensimmäistä lukua ilmoittavat punaisen määrän, seuraavat kaksi vihreän ja kaksi viimeistä sinisen määrän.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti